Voorkom Vendor Lock-in: 10 Succesvolle Strategieën

Wat is een vendor lock-in? 

In de digitale wereld van vandaag is flexibiliteit essentieel. Maar wat als je vastzit aan één leverancier en overstappen bijna onmogelijk is? Dat is precies wat een vendor lock-in is. Je begint met een oplossing die goed lijkt te werken, maar na verloop van tijd merk je dat je afhankelijk bent geworden. Overstappen is ingewikkeld, kost veel tijd en geld, of is simpelweg geen optie zonder grote concessies te doen. Hoe voorkom je dat je in deze situatie terechtkomt? 

Zit je al in deze situatie, en zoek je juist een uitweg? Bekijk dan onze tips om jezelf te bevrijden. 


Waarom kan een vendor lock-in een probleem zijn? 

Een vendor lock-in betekent dat je zo afhankelijk bent geworden van een specifieke leverancier dat overstappen naar een andere partij praktisch onmogelijk of heel duur is. Dit kan komen doordat je software gebruikt die niet compatibel is met andere systemen, je data in een formaat staat dat je niet zomaar kunt overzetten, of omdat je contractueel vastzit aan strikte voorwaarden. 

Dit kan grote gevolgen hebben. Je verliest flexibiliteit, je betaalt mogelijk te veel voor een dienst die niet langer optimaal is, en je kunt niet eenvoudig innoveren of opschalen. Een vendor lock-in beperkt je keuzes en kan je bedrijf op de lange termijn veel kosten. 


Hoe ontstaat een vendor lock-in? 

Vendor lock-in ontstaat vaak geleidelijk. Je begint met een platform, tool of software-oplossing die perfect lijkt te passen. Maar na verloop van tijd wordt duidelijk dat alles steeds meer verweven raakt met die ene leverancier 

Veel software maakt gebruik van bestandsformaten of protocollen die incompatibel zijn met software van een concurrent. Op deze manier wordt het extreem lastig om over te stappen, en word je bijna gedwongen om bij je leverancier te blijven. Ook kunnen ze hiermee ervoor zorgen dat je geen aanvullende software of tools bij een andere leverancier kan kopen, en kan je terecht komen in een soort koppelverkoop. 


Hoe voorkom je een vendor lock-in? 

Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je vast komt te zitten aan één leverancier. 

1. Koop niet al je oplossingen bij dezelfde leverancier. 

Dit is de meest open deur van de aandachtspunten, maar het werkt wel. Veelal besluiten mensen om bij dezelfde leverancier nieuwe diensten aan te schaffen wegens gebruiksgemak. Voordat je dit doet, vergelijk alle leveranciers die dezelfde dienst aanbieden. Kan je bestaande dienst niet samenwerken met je huidige aanbieder? Dan is er een grote kans dat je in een vendor lock-in gaat komen. 

2. Zoek een platform dat je zelf kan door ontwikkelen

Bijvoorbeeld door een platform te kiezen dat open source is, of integraties en/of maatwerk ondersteuntDit soort platformen delen (gedeeltes van) hun code met ontwikkelaars, wat veelal betekent dat het platform open staat voor samenwerkingen met derde partijen.

Let op: open source kan ook risico's hebben, zoals minder goed werkende patchupdates of beveiligingsrisico’s. Controleer de eigenaren van het project en de projectgeschiedenis voordat je je keuze maakt. Ook is het goed om te weten dat open source projecten vaak generieker zijn, dus het sluit vaak minder goed aan bij individuele behoeften. 

3. Beheer al je data lokaal. 
Zorg ervoor dat al je eigen gegevens in je eigen beheer blijven. Als alles in de cloud opslag van je leverancier staat, is het lastig om deze naar een andere leverancier over te zetten. Onderhoud daarom je eigen hostinglocatie, bijvoorbeeld met een privé cloud of lokale server. Je kan in je software contract een ‘data reversibility’ clausule vastleggen. Dit geeft klanten het recht om hun informatie terug te halen bij leveranciers, en kan leveranciers dwingen om je gegevens te verwijderen wanneer je niet meer wil dat ze hier over beschikken 

Let op: veel software is overgegaan op de ‘SaaS’ vorm. Dit staat voor ‘Software as a Service', en betekent dat het systeem bij de leverancier gehost wordt. Dit heeft veel voordelen, zoals een tijd- en kostenbesparing, en betere beveiliging en schaalbaarheid, maar maakt dataonafhankelijkheid wel moeilijker. Meestal kunnen de gegevens van SaaS-diensten wel in eigen beheer worden genomen, maar het is geen gegeven. 

4. Leg juridisch vast wanneer je je contract mag opzeggen.

Denk bijvoorbeeld aan prijs- en kwaliteitsafspraken. Als deze niet nageleefd worden door je leverancier, heb je een geldige reden je contract op te zeggen. Wanneer mag een leverancier de prijs verhogen? Met hoe veel procent mag dat zijn? Hoe snel moeten ze bugs of supporttickets oplossen?  

5. Maak exit-afspraken. 

Maak afspraken over de verantwoordelijkheden van beide partijen bij het opzeggen van een contract. Denk na over wat er gebeurt met eventueel maatwerk, welke kosten je leverancier in rekening mag brengen, en hoe snel ze je gegevens moeten overzetten. Hier kan je eventueel een escrow-agent bij betrekken: een vertrouwde derde partij die helpt bepalen wie de eigenaar is van broncode.

6. Beperk de lengte van je contract. 

Veel contracten kunnen tegenwoordig maandelijks worden opgezegd. Leveranciers die je voor meerdere jaren willen tekenen zonder tussentijdse opzegmogelijkheden zijn vaak een rode vlag.

7. Denk vooruit.

Zoek niet alleen een oplossing die nu past bij je wensen, maar overweeg ook waar je zult zijn over een paar jaar. Is de oplossing waar je nu naar kijkt te schalen als je doorgroeit? Hoe zeg je deze dienst op, of hoe faciliteren ze overstappen? Werkt deze dienst samen met derde partijen? Heb je in de toekomst meer functionaliteiten nodig dan dit platform biedt? 

8. Laat kennis goed documenteren.

Als je (lang) samenwerkt met een leverancier, hebben zij veel kennis van de gebruikte systemen. Zorg ervoor dat je niet afhankelijk wordt van de kennis van je leverancier. Train je eigen personeel in het gebruik van alle systemen, en laat je leverancier vastleggen wat ze doen. Zo blijft de kennis toegankelijk als je ooit de samenwerking stopzet.

9. Zoek bestaande klanten op.

Hoe gaat de leverancier om met hun huidige klanten? Neem de tijd om contact met ze op te nemen en te vragen naar hun ervaringen.

Let op: kijk goed naar hoe je deze klanten vindt. Klanten die aangedragen worden door de leverancier zullen waarschijnlijk positief zijn over hun samenwerking. 

10. Blijf evalueren.

Nadat je een contract hebt getekend, is het aan te raden regelmatig met je leverancier te zitten om de samenwerking te bespreken. Voer een eerlijk gesprek over je aandachtspunten, en voorkom dat een vendor lock-in een probleem wordt.
 

Composable Commerce

Als we het hebben over vendor lock-in, dan is Composable Commerce een van de krachtigste oplossingen om deze afhankelijkheid te voorkomen. Waar traditionele e-commerce-oplossingen je vastleggen in een All-In-One platform van één leverancier, biedt Composable Commerce je de vrijheid om zelf de beste technologieën en tools te kiezen. 

Composable Commerce is een type e-commerce platform waarbij het risico op een vendor lock-in extreem laag is. Deze platformen worden namelijk modulair opgebouwd via MACH principes: elke service wordt bij een andere leverancier afgenomen, en via Application Programming Interfaces (APIs) slim aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dus dat bijvoorbeeld voor de zoekfunctie, de winkelwagen, en de catalogus je verschillende leveranciers hebt. Mocht één van de leveranciers niet meer een optimale service leveren, dan kan je gemakkelijk deze voor een andere vervangen. Deze inwisselbaarheid zorgt ervoor dat je dus nooit vast komt te zitten aan een leverancier. 

Deze techniek heeft ook andere voordelen. Doordat elke service los van elkaar uitgezocht wordt, kan je per service de aanbieder kiezen die het beste bij je past. Hierdoor bouw je een platform wat volledig is toegespitst op de unieke wensen van je bedrijf. De inwisselbaarheid heeft ook nog verdere voordelen: je bent flexibeler en je kan sneller experimenteren met nieuwe technieken. Groei je plots in je aantal klanten, of wil je een nieuwe klantervaring uittesten? Met een Composable platform pas je je direct aan. 


Geen vendor lock-in bij Aviva Solutions

Als je helemaal tot dit hier gelezen hebt, dan denk je nu waarschijnlijk "hé, maar jullie leveren ook maatwerk, hoe kom ik dan niet bij jullie vast te zitten?”. Goede vraag! Wij zijn geen vendor, maar een full service digital agency. Wij helpen je om passende leveranciers te vinden en adviseren je over alle voor- en nadelen per leverancier. Wij zitten dus eigenlijk tussen jou en je leverancier in, en helpen je het aanbod te navigeren en bewaken jouw vrijheid.  

Als je voor ons maatwerk kiest, dan werken we met breed gedragen technieken die we ook duidelijk documenteren. We zullen ook regelmatig inchecken hoe je onze samenwerking ervaart. Bovendien stellen we met elkaar een lijst op van eisen waar al het maatwerk aan moet voldoen, zodat de kwaliteit van je platform ook gewaarborgd wordt als je tóch liever met een andere agency samen werkt. 


Klaar om de volgende stap te zetten?

Een vendor lock-in kan je bedrijf beperken, maar met de juiste keuzes voorkom je dat je vast komt te zitten. Door te kiezen voor flexibele contracten en een strategische IT-aanpak, houd je de regie in eigen handen.

Wil je weten hoe jij jouw IT-landschap wendbaar en toekomstbestendig maakt? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Meer over commerce

Wat is Composable Commerce?

Kenmerk jezelf door innovatie en flexibiliteit.

Lees verder >

Wat is All-In-One Commerce?

Kenmerk jezelf door eenvoud en stabiliteit.

Lees verder >

8 redenen om over te stappen naar Composable Commerce

Waarom een Composable platform je problemen kan oplossen.

Lees verder >

Onze e-commerce specialisten

Al meer dan 15 jaar bouwen we converterende e-commerce platformen voor onze klanten.

Klaar voor de volgende stap?

Een nieuw e-commerce platform kies je niet zomaar. Zeker niet met de enorme hoeveelheid aanbieders van zeer uiteenlopende services. Waar doe je verstandig aan? Samen bepalen we de best passende technische oplossing die ondersteunend is aan je business doelstellingen. Benieuwd naar hoe wij e-commerce projecten aanpakken? We gaan graag met je in gesprek! Krijg de juiste inzichten!

Joost Meijles

E-commerce Solutions specialist

Roel Kuik

Online marketing specialist