NL EN

Over het ontwikkelen van efficiënte, productieve en passievolle teams

Een succesvol ontwikkelteam is wat iedereen wil

Een van onze favoriete software development conferenties is het trefzekere QCon in San Francisco. Collega Dennis Doomen liet zich er inspireren over het ontwikkelen van efficiënte, productieve en passievolle teams en schreef drie blogposts. Een goed ontwikkelteam is natuurlijk wat iedereen wil: het vereist alleen wel een bepaalde mind-set bij álle betrokkenen. Daarom werd er tijdens QCon gesproken over de ingrediënten die ontwikkelaars succesvol maken.

Werken aan dingen waarvoor ze passie hebben, de juiste kennis en ervaring verkrijgen, en de bezieling om iets te doen wat impact heeft. Maar ook de ontwikkelaar zelf heeft hier een verantwoordelijkheid. Hij of zij moet natuurlijk wel een zekere volwassenheid tonen door feedback te vragen en deze te gebruiken om zichzelf continu te verbeteren. Maar dit moet uiteraard wel gefaciliteerd worden door de manager (of leider) en door een duidelijke roadmap, doelen en visie.
 
Eigenaarschap wordt ook vaak gezien als een zo'n ingrediënt die ontwikkelaars beter maken, maar komt meestal onder druk te staan als de betreffende manager te weinig vertrouwen heeft in die persoon. Netflix heeft dit onderkend door verschillende niveaus van eigenaarschap te gebruiken en dit niveau heel expliciet te benoemen bij het uitgeven van opdrachten. Ook als dit niveau verandert, zorgen managers ervoor dat zij dit heel helder maken. Dit voorkomt onterechte verwachtingen.

Een van de mooiste aspecten van QCon is de mogelijkheid om met andere professionals te sparren. En ja, ook over het coachen van teams vonden veel discussies plaats. Bijvoorbeeld hoe je omgaat met developers die niet zo senior zijn als ze zelf denken. Maar ook de vraag hoe je silos (teams die te weinig met elkaar communiceren) binnen je organisatie kunt afbreken. En wat is nou een goede mentor of wat is de definitie van een high-performance team? Lees dat allemaal in de volledige versies van An interesting perspective on what drives peopleOwnership at the right level en Real-world challenges and solutions for building high-performance teams op Dennis' blog.

Want more?

Wil je meer lezen over de techniek? Of hoe het is om bij Aviva te werken? Hier lees je blogs van onze techneuten, video's van social events en interviews met het A(viva)-team.

Naar de verhalen
Werken bij Aviva? We geven 9 redenen Waarom wij de leukste zijn? Bekijk negen redenen om bij ons te werken!