NL EN

Hoe Google snelheid meet

  • Zes meetpunten
  • Hoe Google je snelheid meet
  • En wat je eraan kunt doen

Het woord 'laadtijd' is dus niet de beste indicator voor een snelle site. Hieronder vind je de zes meetpunten die worden gebruikt in Google PageSpeed Insights, inclusief een korte uitleg. Om verwarring te voorkomen, houden we de Engelse terminologie aan met daarachter de Nederlandse vertaling.

Een screenshot van de PageSpeed-resultaten van www.nos.nl

First Contentful Paint (FCP)

Eerste weergave met content Hiermee wordt de tijd bedoeld die de browser nodig heeft om de eerste content op het scherm te tonen. Dat kan tekst zijn, maar net zo goed een afbeelding. Deze waarde is belangrijk, want de bezoeker merkt hierdoor dat de pagina aan het laden is: er gebeurt iets.

First Meaningful Paint (FMP)

Eerste nuttige weergave Dit is het moment waarop de belangrijkste content van de pagina zichtbaar is. De bezoeker kan nu gaan scannen of lezen. Daarvoor is het voldoende dat alleen de content gerenderd is die direct op het scherm wordt getoond, dus de tekst boven de fold. Content die pas zichtbaar wordt bij het naar beneden scrollen, hoeft nog niet per se geladen te zijn. Ook deze waarde is van belang, want vanaf dit moment kan de bezoeker datgene doen waarvoor hij komt.  

First CPU Idle

Eerste keer dat CPU inactief was Dit is de tijd die nodig is om de meeste elementen van de userinterface op het scherm interactief te maken. Dit betekent dat de bezoeker de meeste links, knoppen en formulieren kan gebruiken en dat deze snel tot redelijk snel reageren.

Time to Interactive (TTI)

Tijd tot interactief Dit is de tijd die het kost om alle userinterface-elementen op een pagina interactief te maken, dus ook elementen die nog niet zichtbaar zijn.

Speed Index

Snelheidsindex Hiermee wordt bedoeld hoe snel de content van de volledige pagina wordt weergegeven. De waarde is gebaseerde op de speed index van www.webpagetest.org, een toonaangevende online tool om de snelheid van sites te meten.

Screenshot van Webpagetest.org

Estimated Input Latency

Maximale vertraging voor eerste invoer Met deze waarde wordt de tijd bedoeld die het kost voordat de pagina reageert op een actie van de bezoeker, zoals het klikken op een knop of het invullen van een formulierveld. Over het algemeen beschouwen bezoekers honderd milliseconde (ms) of minder als acceptabel en vijftig ms of minder als heel goed. Een lage waarde is hier belangrijk, omdat bezoekers de pagina anders als traag ervaren.

Met deze korte uitleg heb je hopelijk een beter beeld van de manier waarop Google de performance van je website meet. Ben je benieuwd of de scores van jouw website goed of minder goed zijn? Dan raden we aan om verschillende sites uit jouw branche door te meten met Google PageSpeed Insights. Hiermee krijg je meer grip op de meetpunten en zie je op welk gebied jouw site goed scoort of nog achterblijft op concurrenten. 

Heb je vragen over het verbeteren van je websiteperformance? Neem contact op, we helpen je graag.

Over de auteur

Tim van Schie is frontend-developer bij Aviva Solutions. Hij schrijft toegankelijke HTML, CSS en JavaScript en houdt zich bezig met interactieontwerp. Een echte teamspeler die, liefst Agile, nieuwe ideeën deelt en rijke gebruikservaringen ontwikkelt. Meer weten over wat hij doet bij Aviva? Tim geeft je een inkijkje in zijn werk voor Suzuki.

Gerelateerde artikelen over front-end performance

Waarom front-end performance steeds belangrijker wordt

Lees het artikel

Afbeeldingen sneller en slimmer inladen

Lees het artikel

JavaScript: de grootste boosdoener bij trage websites

Lees het artikel