Wat zijn annotaties in Google Analytics 4 (GA4) en hoe gebruik je ze slim?

Een nieuwe functie in GA4

Er is een waardevolle functie toegevoegd in Google Analytics 4: annotaties. Met annotaties kun je eenvoudig notities toevoegen aan je rapporten. Denk aan campagnes, website-aanpassingen of incidenten die invloed hebben gehad op je data. Zo geef je direct binnen de interface van GA4 context aan de pieken en dalen in je statistieken. 

We leggen je in dit artikel uit hoe annotaties werken, waar je ze vindt en hoe je deze functie slim inzet binnen je team of organisatie. 

Hoe werken annotaties? 

Annotaties zijn korte notities die je toevoegt aan specifieke datums binnen je GA4-rapporten. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven wanneer er een nieuwsbrief is verstuurd, wanneer een landingspagina is aangepast of wanneer een campagne live is gegaan. Deze notities verschijnen vervolgens als markers in de tijdlijn van je rapporten. 

In tegenstelling tot Google Analytics 4 voorganger, Universal Analytics, waar je annotaties enkel onderaan het rapport zag, zijn annotaties in GA4 visueel geïntegreerd in je grafieken. Hierdoor zie je nu in één oogopslag waarom bepaalde pieken of dalen zijn ontstaan. Dat maakt analyses overzichtelijkeen het overleg met collega’s of stakeholders een stuk efficiënter. 


Voorbeeld van hoe annotaties eruit zien in je overzichten

Waar kan je annotaties vinden?


Optie 1: Bij je rapporten

Je vindt annotaties in GA4 door naar een van je rapporten te gaan (bijvoorbeeld het standaardrapport Gebruikers), en vervolgens te klikken op een specifieke datum in de grafiek of rechtsboven bij het notitie/annotatie icoontje. Daar zie je een optie om een annotatie toe te voegen of bestaande annotaties te bekijken. 

Stap 1: open een van je rapporten, en klik op het annotatie icoontje rechts bovenin.


Stap 2: Er is een extra menu verschenen rechts van je dashboard. 
Klik op de 'Annotatie maken' knop rechts onderin.

Stap 3: In het extra menu verschijnt nu een widget om een nieuwe annotatie te maken.
Vul hier alle gegevens in, en klik nogmaals op de knop 'Annotatie maken' uit stap 2.
 

Optie 2: Het kopje 'Annotaties'

Ook kan je tussen je instellingen een kopje ‘Annotaties’ vinden. Hier heb je een mooi overzicht.  

Stap 1: Klik op 'Beheer'.

Stap 2: Klik op 'Annotaties' in het Gegevensweergave menu.
 

Stap 3: Klik op 'Annotatie maken'.

Stap 4: Je krijgt nu een pop-up met een menu om een annotatie te maken. Vul de gegevens in, en klik vervolgens rechts bovenin op 'Opslaan'.

Goed om te weten: 

  • Annotaties zijn beschikbaar op property-niveau, dus alle gebruikers met toegang tot de GA4-property kunnen elkaars annotaties zien. 

  • Je kunt per notitie aangeven of deze privé is of gedeeld met anderen. 

  • Elke annotatie wordt voorzien van een datum, tijd en de naam van de gebruiker die hem heeft toegevoegd. 


Hoe ga je aan de slag met annotaties binnen je eigen GA4? 

Om optimaal gebruik te maken van annotaties, raden we aan om binnen je organisatie afspraken te maken over: 

  • Wanneer je een annotatie toevoegt. Denk aan campagnestechnische issues, releases of A/B-tests. 

  • Welke informatie je toevoegt. Houd het kort maar informatief: bijvoorbeeld “Start e-mailcampagne zomeractie – doelgroep B2B”. 

  • Wie verantwoordelijk is. Wijs iemand aan (bijvoorbeeld binnen marketing) die annotaties toevoegt bij relevante gebeurtenissen. 

Bonus: werk je met meerdere teams in dezelfde GA4-property? Gebruik dan een vaste structuur of tag, zoals [MKT] voor marketing en [DEV] voor development, zodat annotaties overzichtelijk blijven. 


Meer grip op je analyses 

Met de komst van annotaties in GA4 wordt het eenvoudiger om data van context te voorzien en inzichten sneller te delen binnen je team. Zo maak je niet alleen je rapportages inzichtelijker, maar zorg je er ook voor dat iedereen dezelfde achtergrondinformatie heeft bij analyses en besluiten sneller genomen kunnen worden. 


Wil je meer weten over hoe je Google Analytics 4 slim inricht en gebruikt voor jouw organisatie? 
Neem contact op met onze data-specialisten of bekijk onze GA4-diensten. 


Plan een kennismakingsgesprek in over GA4! 

Benieuwd hoe je meer grip krijgt op je data met Google Analytics 4? Of wil je weten hoe je annotaties slim inzet voor campagnes en rapportages? Of je nu net begint met GA4 of er alles uit wilt halen – onze specialisten denken graag met je mee. Neem contact met ons op en ontdek hoe we jouw dataplatform naar een hoger niveau tillen.