NL EN

Wat betekent de introductie van Google Consent V2 voor jouw bedrijf?

Belangrijke veranderingen voor Google’s Data verzameling: voor Analytics, Ads en meer!

Sinds het einde van Universal Analytics in juli 2023, heeft Google Analytics 4 de rol overgenomen als de primaire tool voor het verzamelen van data voor je website. Maar daar blijft het niet bij. Sinds maart 2024 zijn er aanzienlijke wijzigingen doorgevoerd in de EU-gebruikersconsent policy, die een cruciale impact hebben op het gebruik van Google Analytics en gerelateerde diensten. We hebben alle veranderingen hier op een rijtje gezet en laten je zien waarom het zo essentieel is om de nieuwe Google Consent Mode V2 te omarmen.

Wat is Google Consent Mode V2? 

Door de strengere privacyregels, die zijn opgesteld door de Digital Markets Act (DMA) van de Europese Economische Ruimte (EER), heeft Google haar Consent mode een upgrade gegeven om zo aan de verplichtingen te voldoen. 

De nieuwe Google Consent Mode V2 is een onmisbare toevoeging geworden voor bedrijven die Google Analytics 4 en gerelateerde Google-services gebruiken, zoals Google Ads, Play, Display & Video 360, etc. Deze nieuwe consent mode is ontworpen om te voldoen aan de strengere EU-gebruikersconsent beleidslijnen, met name met betrekking tot advertentiemeting en -personalisatie. 

Maar wat houden deze veranderingen precies in? Kort gezegd, om te blijven voldoen aan de nieuwe vereisten, is het noodzakelijk om de juiste toestemming van gebruikers te verkrijgen voor advertentiemeting en -personalisatie. Dit kan betekenen dat websites en apps de toestemmingsmodus moeten implementeren en zo nodig moeten upgraden naar de nieuwste versie. 

Implementatie van Google Consent Mode V2 in de praktijk 

Hoe werkt dit in de praktijk? Voor advertentiemeting verwacht Google Analytics bijvoorbeeld de parameter ad-user-data consent mode, terwijl toestemming voor advertentiepersonalisatie wordt verzonden met behulp van de parameter ad-personalization consent mode. Het ontvangen van bevestigende eindgebruikerstoestemmingssignalen is dan ook onmisbaar voor bedrijven die gepersonaliseerde advertenties en remarketing gebruiken.  

Essentie van Google Consent Mode V2 voor bedrijven 

In het dynamische landschap van digitale marketing moeten bedrijven voortdurend up-to-date blijven met de laatste ontwikkelingen, vooral op het gebied van gegevensverzameling en privacybescherming.  

Met Google Consent Mode V2 kunnen bedrijven niet alleen hun analytics en advertentiecampagnes effectief blijven draaien binnen de EU, maar ook hun klantgerichte aanpak verfijnen en voldoen aan de strengere regelgeving voor gegevensbescherming. 

Bedrijven moeten niet vergeten aandacht te besteden aan verschillende aspecten bij de implementatie van Google Consent Mode V2. Waaronder het aanpassen van instellingen en het zorgvuldig communiceren met gebruikers over gegevensverzameling en privacybescherming. 

Waarom moet jij het aanpassen?  

Kortom, Google Consent Mode V2 biedt bedrijven de mogelijkheid om te blijven groeien en innoveren op het gebied van digitale marketing, terwijl ze tegelijkertijd de privacy van hun gebruikers beschermen. Het is een slimme zet die bedrijven nodig hebben om een stap voor te blijven in de competitieve wereld van online zakendoen. 

Twijfel je over de implementatie van Google Consent Mode V2 voor jouw Google Analytics 4 en gerelateerde diensten? Neem contact met ons op voor deskundig advies, ondersteuning bij het upgraden naar Google Analytics 4 en het implementeren van de vereiste instellingen. Laten we samenwerken om ervoor te zorgen dat jouw Analytics en advertentiecampagnes naadloos blijven functioneren binnen de EU.