NL EN

Sitecore Symposium 2019

Human connections in a digital world

Wat zijn de nieuwste Sitecore-features? En hoe zien de toekomstplannen van onze partner eruit? Het heeft allemaal grote invloed op ons huidige en toekomstige werk. Traditiegetrouw waren we dan ook aanwezig bij het jaarlijkse Sitecore Symposium, van 4 tot en met 7 november in Orlando.

Ons bezoek aan het grootste event voor Sitecore-experts, -partners en -klanten had nog een andere reden: onze eigen Joost Meijles was een van de internationale sprekers. Een terugblik op het event en een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Sitecore Artificial Intelligence

De toekomstplannen bleken alles te maken te hebben met het thema van het symposium: human connections in a digital world. Zo onthulde Mark Frost (CEO van Sitecore) samen met Scott Guthrie (Microsoft EVP of Cloud & AI) de komst van Sitecore Artificial Intelligence (AI). Hiermee wordt het mogelijk om personalisatie te automatiseren.

Sitecore AI is in samenwerking met Microsoft ontwikkeld en haakt onder andere in op de Content Hub. Zo wordt automatische personalisatie mogelijk aan de hand van content en bezoekersverkeer. Dat maakt het, zeker voor de marketeers van onze klanten, een zeer waardevolle ontwikkeling.

Sitecore Software as a Service (SaaS)

De tweede grote aankondiging die Mark Frost in zijn openingsspeech gaf, betreft Sitecores visie op SaaS. In eerste instantie wordt er een versie met basisfunctionaliteit aangeboden. Deze eerste versie van Sitecore SaaS richt zich op de lagere middensegment en is met name geschikt voor kleinere en relatief eenvoudige sites.

De bestaande on-premise en PaaS-gebaseerde versies van Sitecore blijven hiernaast bestaan en worden verder doorontwikkeld. Bovendien zal Sitecore SaaS gebruikmaken van de nieuwe Horizon-editor, die beschikbaar is vanaf versie 9.3. Op de exacte featureset van de SaaS-oplossing moeten we nog even wachten: die wordt in de loop van 2020 bekendgemaakt. In combinatie met Sitecore AI vormt dat een mooi vooruitzicht.

Winner!

Aviva Solutions wint Sitecore Experience Award voor Best Commerce.

Lees meer
Vision on SaaS

Sitecore Content Hub

Opvallend veel aandacht was er voor de Sitecore Content Hub, vroeger bekend als StyleLabs. Hiermee beheer je al je contentkanalen in een geïntegreerde tool. Content Hub wordt gezien als belangrijke spil in de oplossing van de ‘contentcrisis’: de overweldigende situatie waarin informatie uit heel veel verschillende bronnen op een veelheid aan kanalen moet worden gepubliceerd. Deze interessante tool in het nieuwe Sitecore-landschap gaan we zeker in de gaten houden.

Human connection met Platon

Naast deze aankondigingen bood Sitecore ruimte aan inspirerende verhalen, waaronder dat van fotograaf Platon. Zijn werk Powerful Portraits: an Intimate Look at Humanity and Leadership gaf een artistieke en visuele invulling aan het symposiumthema. Bekijk zijn fotografiewerk of zijn video’s. Indrukwekkend!

Vijf sessies in de spotlights

Het Sitecore Symposium biedt ieder jaar weer een scala aan waardevolle sessies van internationale sprekers. Inspirerende keynotes, klanten die zelf over hun case vertellen en (technische) break-outsessies. Tot die internationale sprekers behoorde ook Joost Meijles, architect bij Aviva Solutions en Sitecore Commerce MVP. Zijn sessie kom je zeker tegen in het rijtje hieronder.

De onderliggende boodschap: het draait allemaal om de customer experience. En daarbij mag je ‘customer’ breed opvatten. Hieronder vallen niet alleen de websitebezoekers, maar bijvoorbeeld ook de marketeers en developers die met het platform werken.  

1. Build JSS Websites with Blazor - Corey Smith & Gary Wenneker 

Blazor is Microsofts nieuwste technologie voor webdevelopment. Met Blazor bouw je clientside-webapplicaties met behulp van C# en .NET in plaats van Javascript (en NodeJS). Sitecore MVP’s Corey Smith en Gary Wenneker gaven een overzicht van Blazor-toepassingen voor Sitecore. Hiervoor hadden ze een clientside SDK voor JSS gebouwd, die ze na hun presentatie openbaar toegankelijk maakten.

Blazor heeft momenteel nog een aantal gebreken, zoals een applicatiegrootte van minimaal enkele MB’s en een tragere performance dan Javascript. Maar voor diehard C#-developers, die liever geen Javascript schrijven, kan Blazor in de toekomst een interessant alternatief vormen.

2. The Containerized Mind: Working with Sitecore in Containers - Stephen Pope 

Stephen Pope (Senior Software Architect bij Sitecore) presenteerde een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van Sitecore-containers. Binnen de Sitecore-community zijn er al langere tijd initiatieven voor het gebruik daarvan, maar officiële Sitecore-support ontbrak.

Stephen kondigde aan dat er voor versie 9.3 verschillende container-gerelateerde verbeteringen worden doorgevoerd, en dat Sitecore vanaf versie 9.4 officiële Docker Images zal aanbieden. Dat is een prachtig resultaat van de inzet die de community de afgelopen jaren op dit vlak heeft getoond. In de vorm van XP en XC Docker Images hebben we met Aviva Solutions hieraan een grote bijdrage geleverd.

3. XC9 + K8S + AKS = Bingo?! - Joost Meijles

Onze eigen Sitecore Commerce MVP Joost Meijles presenteerde de mogelijkheden van Kubernetes (K8S) en Sitecore Commerce in Azure. Sitecore 9 heeft een microservice-architectuur en is ontworpen met de cloud in gedachten. Een microservice-architectuur heeft uiteraard veel voordelen, maar maakt de deployment van Sitecore een stuk complexer. De Sitecore-community heeft dit opgelost door het creëren van Docker Images voor Sitecore. Maar hoe deploy je deze set-up naar de cloud?

In zijn presentatie legde Joost uit hoe je Azure Kubernetes Service (AKS) gebruikt voor het inzetten van een Sitecore Commerce Docker set-up. AKS is momenteel de eenvoudigste manier om een Dockerized Sitecore-set-up te deployen. Dat bewijst onder andere het Sitecore-demoteam, dat de mogelijkheden onderzoekt om Kubernetes-configuraties te verspreiden.

Hoe dat precies werkt, lees je in de uitgebreide en gedetailleerde walk-through.

4. Blazing Fast Sitecore Sites - Alex Shyba

Websiteperformance is tegenwoordig topprioriteit. Voor zoekmachines is het de belangrijkste factor voor het bepalen van rankings en bezoekers verwachten een korte laadtijd. Alex Shyba presenteerde een overzicht van manieren om de performance te verbeteren. Een aantal tips:

  • Gebruik Google Lighthouse om performance-bottlenecks te identificeren.
  • Gebruikers zijn geïnteresseerd in time-to-first-view, dus optimaliseer niet alleen voor time-to-first-byte maar ook de stap ervóór, waar bijvoorbeeld de SSL-handshake plaatsvindt.
  • Gebruik een smart image CDN, bijvoorbeeld PIIO.
  • Converteer iconen naar SVG.

Alex sloot af met een uitleg van zijn nieuwe Uniform-tool, en hoe je die gebruikt om Sitecore-websites eenvoudig op een CDN beschikbaar te maken door ze statisch te genereren.

5. The Future Starts Now - Desta Price

Als afsluiting van het symposium gaf Desta Price (EVP Product Management bij Sitecore) een uitgebreid overzicht van de aangekondigde nieuwe SaaS- en AI-features. Zo kwamen alle geplande innovaties voor de Content Hub, het Experience- en Commerce-platform voorbij. En toonde ze demo’s van Sitecore AI, van automatische personalisatie en van de nieuwe Horizon-editor in combinatie met de Sitecore SaaS-oplossing. Kortom, een uitgebreid en interessant inkijkje in de keuken van Sitecore en wat ons in 2020 te wachten staat.

MVP Summit

Aansluitend bezochten onze eigen Sitecore Commerce MVP’s Jonne Kats en Joost Meijles de exclusieve Sitecore MVP Summit. De summit is alleen toegankelijk voor de selecte groep developers die door Sitecore zijn onderscheiden met een MVP Award. Een van de hoogtepunten van de MVP Summit was de uitgebreidere kijk op de productroadmap, gepresenteerd door Desta Price.

Vervolgens gaf Tom de Ridder (CTO Sitecore Content Hub) een uitgebreide rondleiding door de features van Content Hub, met mooie en veelbelovende integratiemogelijkheden. Hij sloot af met de aankondiging dat alle MVP’s binnenkort een licentie krijgen om dit product uit te proberen.

Ten slotte was er een Developer Experience Update van Nick Wesselman, Kam Figy en Charles Turano. Naast de aangekondigde containersupport, die de Sitecore-set-up vereenvoudigt, komen er verbeteringen aan voor item serialization. Zo wordt bijvoorbeeld de configuratie van Sitecore instances eenvoudiger.

Zowel het Sitecore Symposium als de MVP Summit was dus zeer geslaagd en waardevol. Met genoeg nieuws om naar uit te kijken én inhoud om dieper in te duiken vlogen we terug van Orlando naar Koudekerk en Eindhoven.

Alle redenen om bij Aviva te werken op een rijtje Zoveel mooie redenen om bij ons te werken. Bekijk ze allemaal!