NL EN

Overstappen op Sitecore XP10

Noodzaak of luxe?

Op 4 augustus 2020 was het zover: XP10, de langverwachte en veelbelovende nieuwste versie van het Sitecore Experience Platform, werd gereleaset. Onze businessconsultant Harko Prinssen merkte op dat die release anders verliep dan de vele minor en major lanceringsevents die hij eerder bijwoonde. En dat kwam niet alleen door corona.

Natuurlijk had de pandemie wel de nodige invloed op het release-event van XP10, dat volledig online plaatsvond. Of het daarmee te maken heeft weten we niet, maar het was onmiskenbaar dat Sitecore de nieuwe functionaliteiten een stuk voorzichtiger presenteerde dan we gewend zijn.

In eerdere events riep Sitecore nog vol overtuiging over de nieuwe features en verbeteringen, ondanks dat die vaak alleen interessant waren voor een selecte doelgroep van grote bedrijven die vooroplopen in de digitale marketing. De AI-engine Cortex, bijvoorbeeld, werd bij Sitecore 9.0 aangekondigd als het pad naar wereldheerschappij, maar echt spannende cases zijn daar nog niet over verschenen, in ieder geval niet vanuit Europa. Ook single sign-on werd destijds als USP gepresenteerd, terwijl dit geen waanzinnig belangrijke feature is.

Deze keer wél gaaf en veelbelovend

Juist na al die (soms niet helemaal terechte) bombarie valt het op dat Sitecore in de aankondigingen en release notes van Sitecore XP10 meer timide klinkt. Terwijl de nieuwe en verbeterde functionaliteiten dit keer juist wél heel gaaf en veelbelovend zijn. Daarom delen we de belangrijkste verbeteringen van XP10 graag met je in dit artikel:

  • opschalen en releasen vereenvoudigd
  • contenteditor Horizon verbeterd
  • meer aansluiting op headless development
  • personalisatie laagdrempeliger
  • updates voor Email Experience Manager (EXM)

En misschien wel de interessantste ontwikkeling: de grote stappen die zijn gezet in de samenwerking tussen Sitecore Experience Accelerator (SXA) en Sitecore Experience Commerce. Ten slotte beantwoorden we aan het eind van dit artikel de vraag of het verstandig is om te upgraden.

Sparren over een overstap naar XP10?

Harko denkt graag met je mee over het juiste pad voor jouw organisatie. Bel of mail Harko

Eenvoudiger opschalen en releasen

De eerste verbetering is het gebruik van zogenaamde containers. Simpel gezegd is Sitecore hierbij in stukjes opgeknipt, wat het mogelijk maakt om losse onderdelen afzonderlijk van elkaar op te schalen of vervangen. Behalve technici zullen ook marketeers hier blij mee zijn. 

“Behalve technici zullen ook marketeers hier blij mee zijn.”

Daarnaast zijn er veel verbeteringen doorgevoerd in Horizon, de nieuwe generatie contenteditor van Sitecore, in de bijbehorende tools en de koppeling met Content Hub (de nieuwe tool voor Digital Asset Management binnen het Sitecore-ecosysteem). Ook is er merkbaar meer aandacht voor headless development. De invoer en het beheer van content zijn hier nu bijvoorbeeld beter op ingericht.

Sneller beginnen met personalisatie

Personalisatie is een van de speerpunten van Sitecore. Maar de vele mogelijkheden op dit gebied gaan gepaard met de nodige complexiteit. Vooral starten met personaliseren vormde daardoor vaak een flinke horde. Om dat gemakkelijker te maken, heeft Sitecore in XP10 verschillende vereenvoudigingen doorgevoerd. Die zorgen ervoor dat je sneller en soepeler met personalisatie aan de slag kunt door gebruik te maken van data uit de lopende sessie en het gebruikte apparaat.

Upgrades voor Email Experience Manager

Ook EXM heeft een aantal belangrijke upgrades gekregen. Dat was zeker geen overbodige luxe: als marketeer, zelfs met gedegen technische kennis, ontkwam je haast niet aan het inschakelen van een engineer om een goed werkend e-mailtemplate te maken. De opties waren namelijk zeer beperkt.

Sitecore Experience Accelerator (SXA) leek hiervoor de oplossing. SXA geeft marketeers de mogelijkheid om content voor alle onlinekanalen te ontwikkelen, combineren en implementeren zonder dat je daar een developer bij nodig hebt. Onder meer met kant-en-klare componenten, dynamische wireframes en uitbreidbare templates. Maar een pagina die gebruikmaakt van SXA werkt technisch gezien pas goed sinds Sitecore 9.3. Dus ook dat was niet het juiste antwoord op het templateprobleem. XP10 komt wel in de buurt van de oplossing: met de standaard meegeleverde templates kun je direct uit de voeten.

SXA en Sitecore Experience Commerce

Door Sitecore zelf is het nogal onderbelicht – in de release notes en de demovideo lees en zie je er weinig over – maar wat ons betreft zo interessant dat we er binnenkort een heel artikel aan wijden: SXA in combinatie met Sitecore Experience Commerce. Hierin heeft Sitecore met XP10 grote stappen gemaakt, onder meer op het gebied van navigatie, filtering en check-out.

“Sitecore heeft met XP10 grote stappen gemaakt, onder meer op het gebied van navigatie, filtering en check-out.”

Maar we moeten wel eerlijk zijn: die verbeteringen had Sitecore natuurlijk al veel eerder kunnen doorvoeren, als je kijkt naar andere commerce-oplossingen. Het is ze vergeven, want zelfs de grote pioniers hebben soms wat extra ontwikkeltijd nodig (zoals Apple, dat pas met iOS 14 de grotere tiles introduceerde). Nu het er is, gaan we XP10 de komende weken goed aan de tand voelen om te onderzoeken hoe SXA en Sitecore Experience Commerce zich samen gedragen.

Wel of niet over op XP10?

Dat is natuurlijk de hamvraag: wel of niet upgraden? Wie net als ik graag meteen de nieuwste updates installeert, zal daarop volmondig ‘ja’ antwoorden. Maar dat is niet altijd de verstandigste keuze. Een upgrade kan namelijk ook voor onvoorziene complicaties zorgen. Bekijk daarom eerst wat de nieuwste features zijn, en of je ze nodig hebt of niet. Upgraden om het upgraden kun je in ieder geval beter niet doen. 

Als je nog met een oudere versie, bijvoorbeeld Sitecore 8, werkt en toe bent aan vernieuwing, dan is dat natuurlijk een goede reden om wél te upgraden. Maar ben je nog helemaal tevreden met Sitecore 8 of 9, breng dan eerst goed in kaart welke features je gebruikt en welke je nog mist. Daarna kun je bekijken of je de gebreken kunt oplossen door over te stappen naar de nieuwste versie. 

Advies van Aviva Solutions

Een makkelijk antwoord is er natuurlijk zelden. Want wat de juiste keuze is, hangt helemaal af van je situatie en wensen. We denken daarom graag met je mee over het juiste pad voor jouw organisatie. Wil je eens sparren met Harko of zijn collega’s? Laat het weten, dan kijken we samen wat XP10 je kan opleveren én wat je nog uit je huidige systeem kunt halen.

Harko Prinssen

Over Harko Prinssen

Zo’n 25 jaar geleden begonnen als developer, heeft Harko zijn missie gevonden op het snijvlak van techniek en marketing. Wapenfeiten van de afgelopen jaren zijn de officiële Ferrari Store, de webshop van de Bijenkorf, een callcenterapplicatie voor Hewlett Packard en de ontvlechting en herbouw van Neckermann.com. Harko stond aan het roer van de (her)bouw van Kwantum.nl met Sitecore. Gemene deler bij al deze trajecten: de vraag wat de juiste techniek is. Als businessconsultant bij Aviva Solutions adviseert Harko een breed scala aan verschillende partijen, en dat is wat hij het liefste doet.

Download de Sitecore XP brochure

Nog even alle voordelen van het Sitecore Experience Platform doornemen? Sitecore heeft ze voor je op een rijtje gezet.

Wel of niet over op Sitecore XP10? We denken graag met je mee over het juiste pad voor jouw organisatie. Neem  contact met ons op.