NL EN

Headless, JAM stack & micro-frontends

Een avond met maar liefst twee kennissessies

Deze keer een front-end georiënteerde avond, maar zeker geen reden om hier als back-end ontwikkelaar niet bij te zijn. Sterker nog: dit wil je niet missen! De focus van de kennissessies ligt op JAM stack. Dit is een nieuwe manier om snellere websites te bouwen, die tevens zorgt voor een betere “experience” voor ontwikkelaars.

Vanuit onze ervaringen met een JAM stack-oplossing voor Aviva's Innovation Center en bij klantprojecten delen onze collega's Jeffrey de Graaf, Martin van Houte, Rob van Uden, Stefan Rijsdam en Tim van Schie hun ervaringen met de JAM stack. 

JAM stack & Headless CMS – Martin van Houte

Afgelopen maanden deden we onderzoek naar de JAM stack. Wat houdt het in? Wat kun je ermee? Wat zijn de voordelen? Zijn er ook nadelen? Hoe werkt het precies? Op deze (en nog veel meer vragen) hebben wij geprobeerd een antwoord te krijgen. Inmiddels is ons beeld over deze technologie compleet en kunnen we ons verhaal onderbouwen met praktijkervaring bij klantprojecten. Tijdens de kennissessie willen onze collega's graag hun resultaten en bevindingen delen. Martin presenteert dit aan de hand van een enkele front-end applicatie.

'Pump up the JAM' stack, Microfrontend en Microservices met headless CMS – Jeffrey de Graaf

De headless geïntegreerde applicatie die Martin in de eerste sessie zal laten zien heeft als resultaat dat we door middel van verschillende adapterlagen een site statisch kunnen serveren. Minimale JavaScript zijn mogelijk en het dynamisch updaten van componenten is hierin niet mogelijk. Maar dat klopt, want dat is de use-case van een content-first site ook niet. Stel dat je meer wilt? Jeffrey gaat ons meenemen naar de andere mogelijkheden die er zijn, dus Pump up the JAM (stack)

Sinds augustus vorig jaar werkt Jeffrey bij een klant waar hij een redelijke berg kennis van JavaScript, React en verdere front-end skills mee naartoe bracht. Toch moest hij er een flinke leercurve doorlopen en trof hij er aan elkaar gekoppelde code aan en onduidelijke Backbone-functies. Op het moment dat hij zijn entree maakte was al een team gestart om de architectuur te versimpelen. Niet een eenvoudige taak, want hij hoorde wel eens verhalen over een hevige 'Java monoliet'. Na enkele weken kreeg ook Jeffrey te maken met die 'monoliet'. Microservices op de achtergrond, maar een grote template engine waarin de front-end met Backbone.js werd ingeladen.

Jeffrey gaat ons meenemen naar use case van een front-end die Server Side gerenderd zou worden en live in verbinding staat met een API (endpoint). Met het doel om een dynamische UI op te bouwen met Bloomreach (Hippo) CMS en microservice architectuur. 

Kennis direct van de source

Profiteer van de kennis en verhalen van het A(viva)-team! Van blogs, events tot C# coding guidelines.

Naar het overzicht
Bekijk de redenen om bij Aviva te werken Zoveel mooie redenen om bij ons te werken. Bekijk ze allemaal!